Te is fiam, Brutus?

Julis Caesar római császár egyeduralmának egy merénylet vetett véget, melyet a szenátus tagjai – köztük Marcus Iunius Brutus – hajtottak végre. Ebben szinte minden történetkutató egyet ért.


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

De abban már nem mindenki biztos, hogy Caesar ezeket a szavak mondta a testébe tőrt döfő Brutusnak: Te is fiam, Brutus? Sőt, azt is vitatják, hogy Caesar lett volna Brutus apja…

Lássuk a részleteket:

Caesar: Te is fiam, Brutus?

Az idézetet Julius Caesarnak tulajdonítják. De vannak kételyek ezzel kapcsolatban, amit a kép alatt elolvashatsz!

Caesar: Te is fiam, Brutus?
Ki mondta, és mondta-e egyáltalán?

Brutus – teljes nevén Marcus Iunius Brutus Caepio, vagy Quintus Caepio Brutus – Rómában látta meg a napvilágot, időszámításunk előtt (i.e.) 85-ben.

Julius Caesar i.e 100-ban született, ami azt jelenti, hogy ha az apa-fia kapcsolat igaz, akkor nagyjából 14 évesen nemzette Brutust, és 15 éves volt, amikor fia meglátta a napvilágot.

Elvileg lehetséges…

A „fiam” megszólítás pedig nem mindig takar apa-fia vér szerinti köteléket. Sokszor idegenek között is előfordul, hogy az idősebb fiamnak szólítja a fiatalabbat.

De térjünk vissza a szállóigévé vált idézetre, amivel egy-egy hitetlenkedő élethelyzetben egyszerűen ki tudjuk fejezni magunkat: Te is fiam, Brutus?

A római diktátor utolsó szavai voltak ezek, vagy csupán kitaláció?

Az biztos, hogy Shakespeare Julius Caesar című drámájában szerepel a mondat. Lehetséges, hogy onnan terjedt el. Az irodalmi képzelet szép lassan valósággá vált.

De az is lehet, hogy Caesar semmit sem mondott a merénylet közben, hangtalanul esett össze…

Egy szó mint száz, ha azt kérdezik tőled, ki mondta, hogy te is fiam Brutus?, akkor ne azt mond, hogy Caesar, hanem azt, hogy neki tulajdonítják. Így nem tévedsz nagyot.

Ki volt Julius Caesar?

Névjegy: Gaius Julius Caesar, római hadvezér, politikus
Születés/halál: i. e. 100. július 12./13. – i. e. 44. március 15.
Miről nevezetes? Minden idők egyik legnagyobb hadvezére volt, kiváló stratéga, remek politikus, író volt.

Te is fiam, Brutus? latinul

  • Et tu, mi fili, Brute?

Ha tudod mit jelent, használd ezt a idézetet bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a idézetről! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Forrás: wikipedia, nyest.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =

Scroll to top