Aki nem dolgozik ne is egyék

Nézzük meg mit jelent ez a közmondás: Aki nem dolgozik ne is egyék. Tudtad, hogy ez a gyakran használt közmondás bibliai eredetű? A munkával megkeresett kenyér magasztalása. A lusta büntetése: éhen marad.

Aki nem dolgozik ne is egyék jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Ne a mások által előteremtett javakat élvezd: dolgozz meg a megélhetésért! Csak akkor érhetsz el valamit, ha megdolgozol érte. Aki lusta arra, hogy megkeresse a maga kenyerét, az ne egyen!

Aki nem dolgozik ne is egyék
Ha csak a lábadat lógatod, ne csodálkozz, hogy nem lesz mit enned.

Természetesen ennek a mondásnak akkor van létjogosultsága, ha olyan emberre használod, akinek lenne módja dolgozni, de lustaságból, vagy más okból erre nem hajlandó. Aki önhibáján kívül nem jut munkához (beteg, kismama, idős ember, stb.) , arra inkább ne használd ezt a közmondást.

Bibliai eredetű közmondás

Pál apostol Tesszalonikaiaknak írt második leveléből való az alábbi idézet:

senki kenyerét ingyen nem ettük, hanem keserves fáradsággal, éjjel-nappal megdolgoztunk érte, hogy senkinek ne legyünk terhére.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 5 =

Scroll to top