Ha fénylik Vince, tele lesz a pince

Ha fénylik Vince, tele lesz a pince. Nézzük meg mit jelent ez a közmondás! Vince-napi időjárással és a szőlő terméssel kapcsolatos megfigyelés. Hasonló gyakran szerepel régi bölcsességekben. Ez a mondás is egy népi megfigyelésen alapul. Mi a magyarázata ennek a közmondásnak? Olvass tovább!

Ha fénylik Vince, tele lesz a pince jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Ha fénylik Vince, tele lesz a pince

Ha januárban, Vince napján süt a nap, akkor bő szőlő termés várható, azaz borral lesz tele a pince a népi megfigyelés szerint. Vince névnap többször is van egy évben, ez a közmondás a januári alapján született. Érdekesség, hogy Vince kapcsán egy másik, ezzel ellentétes megfigyelésből is közmondás lett: Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

Mi köze Szent Vincének a borászkodáshoz? Semmi. Vince egy hispániai vértanú volt, akit 304-ben a római helytartó halálra kínoztatott. Sem a szőlővel, sem a borral nincs semmilyen kapcsolata…

Ez a bölcsesség önmagában is tanító tartalmat hordoz magában, kicsit furmányos módon.

Ha fénylik Vince, tele lesz a pince előfordulásai

  • Ha fénylik Vince, megtelik a pince.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tíz =

Scroll to top