Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince

Sikerlista, irodalmi könyvajánló

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Nézzük meg mit jelent ez a közmondás! Az időjárással és a terméssel kapcsolatos megfigyelések eredménye gyakran szerepel régi bölcsességekben. Ez a mondás is egy ilyen megfigyelésen alapul. Mi a magyarázata ennek a közmondásnak? Olvass tovább!

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince jelentése

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince

A megcsordul jelen esetben arra utal, hogy ha Vince névnapján esik az eső, akkor az idei bortermés jó lesz. Mikor van Vince névnap? Többször is egy évben, ez a közmondás a januári névnapra utal. A pontos dátumokat a linkre kattintva tudod megnézni.

Mi köze Szent Vincének a borászkodáshoz? Semmi. Vince egy hispániai vértanú volt, akit 304-ben a római helytartó halálra kínoztatott. Sem a szőlővel, sem a borral nincs semmilyen kapcsolata…

Érdekesség, hogy Vince napja kapcsán egy másik, ezzel ellentétes megfigyelésből is közmondás lett: Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.

Ez a bölcsesség önmagában is tanító tartalmat hordoz magában, kicsit furmányos módon.

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince előfordulásai

  • Ha könnyezik Vince, megtelik a pince.
  • Ha megcsordul Vince, megtelik a pince.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!


Ez tetszik, ezt megosztom:
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenhét =

Scroll to top