A kutya ugat, a karaván halad

A kutya ugat, a karaván halad. Nézzük meg mit jelent ez a közmondás! Vajon kire használhatjuk ezt a kutyás közmondást? Vagy mire, milyen esetben? Nézzük meg! Mi a magyarázata ennek a közmondásnak? Olvass tovább!

A kutya ugat, a karaván halad jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

A kutya ugat, a karaván halad

Nem szabad foglalkozni a rosszindulatú, epés megjegyzésekkel, mert azok csak hátráltatják az embert. Hadd beszéljenek! Akinek vannak meghatározott céljai, azt nem hátráltathatják mások rossz indulatú megjegyzései.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

2 Comments

 1. Tamás2023.10.05.

  Az emberek a kutyákat azért tartották a karaván mellett, mert védelmet biztosítottak, és hajtották az állatokat, elüldözték a farkasokat, a tolvajokat, jeleztek olyan dolgokat, amelyek elkerülték volna az emberek figyelmét. Ilyen jellemző kutyafajta volt például a schnauzer. Termetes, erős, őrző-védő fajta és jól bírta a szekér utáni menetelést.
  Ebben az összefüggésben tehát a közmondás azt is mutathatja, hogy a karaván biztonságban haladhat, mert a kutyák ugatnak, ha baj van. Valamint van a pejoratív értelmű használat is, amikor valaki úgy értelmezi, hogy hiába ugatnak a kutyák, a karaván akkor is halad. Szerintem pedig jobb lenne, ha a karaván hallgatna a kutyákra., mert ők terelgetik a szekeret húzó ökröket, felhívják a gyanús dolgokra a figyelmet, elüldözik a farkasokat és a tolvajokat. Ezért a karaván biztonságban haladhat.

  Válasz
  1. zmintzoltan2023.10.06.

   Köszönöm a kiegészítést!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − öt =

Scroll to top