A leggyakoribb közmondások a barátságról

Sok élethelyzetben használhatók a közmondások a barátságról. Próbáltad már megfogalmazni, hogy milyen a kapcsolatod a barátoddal? Volt már úgy, hogy csalódtál valakiben, vagy épp a legjobb barátodból lett valaki a legnagyobb ellenségeddé? Ebből az írásból kiderül, milyen jelek mutatnak arra, hogy a barátból ellenség válhat.


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Közmondások a barátságról

Az alábbi összeállításban találsz pozitív, negatív kicsengésű közmondást egyaránt. Az emberek közti barátság szoros kötelék, sok közmondásban utalnak rá. Én azokat írtam itt össze, melyek a leggyakoribbak a beszélt nyelvben.

Leggyakoribb közmondások a barátságról

 • Ments meg uram jó barátaimtól, ellenségeimmel majd csak elbánok magam is. Jelentése: Úgy is mondhatnánk, hogy akinek ilyen barátja van, minek neki ellenség? Akkor mondjuk, ha egy barátunk a szerencsétlenkedésével több kárt okoz, mint hasznot. Sokszor használjuk viccesen.
 • Barátot szerencsétlenségben lehet megismerni. Jelentése: amikor bajban vagy, akkor tudod meg ki az igaz barátod.
 • Madarat tolláról, embert barátjáról. Jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
 • Mondd meg ki a barátod, megmondom ki vagy! Jelentése ugyan az, mint az előbbi közmondásnak: Madarat tolláról…
 • Nem mind barátod, aki rád mosolyog. Jelentése: aki a szemedben mézes mázos, az lehet, hogy a hátad mögött rosszakaród, vagy akár az ellenséged.
 • Nem igaz barátság az, ami könnyen elmúlik. Jelentése: az az ember, aki könnyen elfelejt, nem is volt soha igazi barátod.
 • Jó barátból lesz az ellenség. Jelentése: a jó barátot közel engeded magadhoz, sokat megtudhat rólad. Így ha megszakad a kapcsolat, belőle veszélyes ellenség válhat! Ez viszont fordítva is igaz: ellenségből válhat a legjobb barátoddá valaki.
 • Kinek Krisztus a barátja, könnyű annak üdvözölni. Jelentése: akinek befolyásos ember a barátja, az maga is könnyen jut előre. Könnyedén elintézhet bármit.
 • A könyv a legjobb barát. Jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
 • Oly barátja, mint macska az egérnek. Jelentése: halálos ellenségek! Szó sincs barátságról.
 • Új barátért ne hagyd el a régit! A legjobb barátod az, aki a legrégebb óta van veled. Egy új kapcsolat miatt ne fordíts hátat a régi barátodnak!

Nekem ezek a közmondások jutottak eszembe a barátságról. Meg az, hogy soha nem tennék olyat, amivel megbántanám a barátaimat. Számíthatnak rám, ha bajba jutnak, mindenben megpróbálok nekik segíteni.

Neked mi jut eszedbe a barátságról? Szánsz elég időt a barátodra? Sok közös vonásotok van, vagy ép ellenkezőleg: szinte mindenben különbözőek vagytok?

Írd meg hozzászólásban, milyen gondolatokat ébresztett benned ez az összeállítás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 7 =

Scroll to top