A leggyakoribb közmondások a barátságról

Sok élethelyzetben használhatók a közmondások a barátságról. Próbáltad már megfogalmazni, hogy milyen a kapcsolatod a barátoddal? Volt már úgy, hogy csalódtál valakiben, vagy épp a legjobb barátodból lett valaki a legnagyobb ellenségeddé? Ebből az írásból kiderül, milyen jelek mutatnak arra, hogy a barátból ellenség válhat.

Közmondások a barátságról

Az alábbi összeállításban találsz pozitív, negatív kicsengésű közmondást egyaránt. Az emberek közti barátság szoros kötelék, sok közmondásban utalnak rá. Én azokat írtam itt össze, melyek a leggyakoribbak a beszélt nyelvben.

Leggyakoribb közmondások a barátságról

 • Ments meg uram jó barátaimtól, ellenségeimmel majd csak elbánok magam is. Jelentése: Úgy is mondhatnánk, hogy akinek ilyen barátja van, minek neki ellenség? Akkor mondjuk, ha egy barátunk a szerencsétlenkedésével több kárt okoz, mint hasznot. Sokszor használjuk viccesen.
 • Barátot szerencsétlenségben lehet megismerni. Jelentése: amikor bajban vagy, akkor tudod meg ki az igaz barátod.
 • Madarat tolláról, embert barátjáról. Jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
 • Mondd meg ki a barátod, megmondom ki vagy! Jelentése ugyan az, mint az előbbi közmondásnak: Madarat tolláról…
 • Nem mind barátod, aki rád mosolyog. Jelentése: aki a szemedben mézes mázos, az lehet, hogy a hátad mögött rosszakaród, vagy akár az ellenséged.
 • Nem igaz barátság az, ami könnyen elmúlik. Jelentése: az az ember, aki könnyen elfelejt, nem is volt soha igazi barátod.
 • Jó barátból lesz az ellenség. Jelentése: a jó barátot közel engeded magadhoz, sokat megtudhat rólad. Így ha megszakad a kapcsolat, belőle veszélyes ellenség válhat! Ez viszont fordítva is igaz: ellenségből válhat a legjobb barátoddá valaki.
 • Kinek Krisztus a barátja, könnyű annak üdvözölni. Jelentése: akinek befolyásos ember a barátja, az maga is könnyen jut előre. Könnyedén elintézhet bármit.
 • A könyv a legjobb barát. Jelentéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
 • Oly barátja, mint macska az egérnek. Jelentése: halálos ellenségek! Szó sincs barátságról.
 • Új barátért ne hagyd el a régit! A legjobb barátod az, aki a legrégebb óta van veled. Egy új kapcsolat miatt ne fordíts hátat a régi barátodnak!

Nekem ezek a közmondások jutottak eszembe a barátságról. Meg az, hogy soha nem tennék olyat, amivel megbántanám a barátaimat. Számíthatnak rám, ha bajba jutnak, mindenben megpróbálok nekik segíteni.

Neked mi jut eszedbe a barátságról? Szánsz elég időt a barátodra? Sok közös vonásotok van, vagy ép ellenkezőleg: szinte mindenben különbözőek vagytok?

Írd meg hozzászólásban, milyen gondolatokat ébresztett benned ez az összeállítás!


Ez tetszik, ezt megosztom:
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on Whatsapp
Whatsapp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 6 =

Scroll to top