Lopott lónak nincsen rossz út

Nézzük meg mit jelent ez a közmondás: Lopott lónak nincsen rossz út. Szerintem a lovas közmondások közül az egyik legérdekesebb. Nézd meg a magyarázatot és megtudod miért!

Lopott lónak nincsen rossz út jelentése

Arra mondják, amikor a lopott holmit nem sajnálják, bármilyen célra felhasználják. Olyanra is, amilyenre a saját dolgait sajnálná az ember. A saját lovával nem menne végig az adott úton senki.

Lopott lónak nincsen rossz út
Ezen az úton a saját lovával nem menne végig az ember…

A saját autójával nem menne úttalan utakon az ember. A lopott az más: azt nem kell sajnálni.

Hogy miért pont a lopott ló szerepel ebben a közmondásban? Nekem csak tippem van: régen a ló volt a legdrágább állat a háznál. Egy csomó munkában segített, húzta a szekeret, az ekét, ha kellett lovagolni lehetett rajt.

Azért lett ez lovas közmondás, mert a lovat alapvetően féltették, óvták mindentől.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Vagy tévedtem valamiben? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tettszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!


Ez tetszik, ezt megosztom:
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + egy =

Scroll to top