Mátyás megtöri a jeget; ha nem talál, akkor csinál, ha meg talál, akkor ront.

Mátyás megtöri a jeget; ha nem talál, akkor csinál, ha meg talál, akkor ront. Nézzük meg mit jelent ez a közmondás! Vajon mikor használhatjuk ezt a Mátyásos közmondást? Két konkrét téli dátum esetén aktuális. Nézzük meg! Mi a magyarázata ennek a közmondásnak, mi köze van Mátyás királyhoz? Olvass tovább!

Mátyás megtöri a jeget; ha nem talál, akkor csinál, ha meg talál, akkor ront jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Mátyás megtöri a jeget

Február 24-én, Mátyás napján a népi megfigyelés szerint véget ér a hideg téli időszak. Feltéve, hogy hideg volt az adott évben Mátyás napjáig. Mert ha nem, akkor ezen a napon nem további enyhülés jön, hanem visszatér a téli hideg.

Az időjárás hirtelen tavaszra fordulását jelzi ez a közmondás.

Szökőévben február 25 Mátyás napja

Miért beszélünk két konkrét dátumról a közmondás kapcsán? Mert szökőévben Mátyás napja nem február 24-re, hanem február 25-re esik.

Mátyás napja szökőnap, azaz szökőévben nem február 29. napja az a plusz nap, amivel hosszabb lesz az év, hanem 24-e megduplázódik. Szökő évben minden Mátyást követő névnap egy nappal később van februárban.

Mátyás megtöri a jeget; ha nem talál, akkor csinál, ha meg talál, akkor ront előfordulásai

  • Mátyás ront, ha talál, ha nem talál csinál.
  • Mátyás bont, ha talál, ha nem talál csinál.

Nem Mátyás király a Jégtörő!

Jégtörő Mátyás a szekercével ábrázolt Szent Mátyás, azaz semmi köze a nép közé elvegyülő magyar királyhoz. A népi hiedelem szerint Szent Mátyás szekercéje töri meg a jeget, azaz a tél hatalmát.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =

Scroll to top