Nyugtával dicsérd a napot

Nézzük meg mit jelent ez a közmondás: Nyugtával dicsérd a napot. Ne kapkodj, ne ítélj elhamarkodottan! Vagy mondhatnám úgy is, hogy akkor menj át a hídon, ha odaértél. Zavarosnak tűnik? Várj, mindjárt jobban megmagyarázom.

Nyugtával dicsérd a napot jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Ha majd vége lesz a napnak, akkor derül ki, hogy milyen volt. Csak akkor nevezhetjük jónak, csak akkor dicsérhetjük, ha a vége is jól sikerül.

Nyugtával dicsérd a napot
Ez a közmondás a fociban is ül. Olvasd csak el!

Akkor mondjuk, ha valaki egy esemény (dolog, történés, stb.) vége előtt kezd el örülni. Holott a vége akár rosszul is alakulhat.

Példa arra, mennyire ül ez a közmondás

Hogy mennyire igaz ez a közmondás, arra az egyik legjobb példa az 1999-es foci BL döntő, amikor a barcelonai Nou Camp stadionban a Manchester United és a Bayern München mérkőzött meg egymással. A rendes játékidőben 1:0-ra vezettek a németek, már mindenki elkönyvelte a győzelmüket.

De a bíró hosszabbított. A hosszabbítás első és harmadik percében gólt szereztek az angolok és megnyerték a Bajnokok Ligáját!

A meccs összefoglalóját megtekintheted az UEFA Youtube csatornáján, a linkre kattintva.

Nyugtával dicsérd a napot előfordulásai

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tettszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − egy =

Scroll to top