Hamar múlik, mint a pünkösdi királyság

Hamar múlik, mint a pünkösdi királyság. Nézzük meg mit jelent ez a közmondás: . A rövid időtartamot jellemzik így, a valóban csak kurta ideig tartó pükösdi királysággal. De ki az a pünkösdi király és honnan ered ez a közmondás? Mi a magyarázata ennek a közmondásnak? Olvass tovább!

Hamar múlik, mint a pünkösdi királyság jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Hamar múlik, mint a pünkösdi királyság

A pünkösd egy egyházi ünnep, húsvét utáni 7. vasárnapon tartják. Pünkösd jelentése pontosan a linkre kattintva olvasható. Az ünnephez kapcsolódó népszokások (májusfa állítás, tavasz köszöntés, stb.) közül a pünkösdi király választás volt az egyik legnépszerűbb.

A pünkösdi király

A választás szó ebben az esetben talán nem is megfelelő szó, hiszen a településen a legények különféle ügyességi versenyeken mérték össze az erejüket. Lovas versenyek, futó versenyek és különböző ügyességi próbák után dőlt el, hogy ki a pünkösdi király.

Miután megválasztották a „királyt”, megkezdődött az uralkodása. Ez azt jelentette, hogy a faluban minden ünnepségre hivatalos volt a lakodalomtól kezdve a különböző bálokig. A kocsmában ingyen ihatott – amíg tartott az uralkodása.

A pünkösdi királyság nem tart örökké. Ami jó, az hamar véget ér.

A pünkösdi királyt egy-két napra, néhol egy hétre választották, ám volt ahol egy egész éven át „uralkodott”.

Hamar múlik, mint a pünkösdi királyság előfordulásai

  • Pünkösdi királyság, nem nagy uraság.
  • Régen elmúlt a pünkösdi királyság.
  • Régen volt az, mikor pünkösdi király volt.
  • Rövid, mint a pünkösdi királyság. (Egy napig tart.)
  • Hamar véget ér, mint a pünkösdi királyság.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a közmondást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a közmondásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizenhat =

Scroll to top