Apád, anyád idejöjjön!

Apád, anyád idejöjjön. Nézzük meg mit jelent ez a szólás! A szülőknek ebben a szólásban nem sok köze van a lényeghez, ám mégis van akinek mégis egy apa és egy anya jut eszébe róla. Talán az azonos című film miatt? De lássuk, mi a magyarázata ennek a szólásnak? Olvass tovább!

Apád, anyád ide jöjjön jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Apád, anyád idejöjjön

Ezt a régi tréfás mondást akkor használták az emberek, amikor valaki pénzt kapott. Ha megkapta, akkor az Apád, anyád idejöjjön! szólással arra célzott, hogy ne csak az apró, a nagyobb pénzek (vagy több pénz is) is jöhetnek.

Elsősorban falusi vásárokon, vagy kártyázás közben volt használatos. A vásári kofa az első vásárló pénzét megköpködve mondta arra célozva, hogy reményei szerint ebből még jó sokat kap a vásár alatt.

Apád, anyád idejöjjön előfordulásai

A The Parent Trap című amerikai film a magyar mozikban és a TV-ben az Apád, anyád idejöjjön címmel került a mozikba. Holott az eredeti cím szó szerinti fordítása: „A szülő csapda”. A fordítók azonban kihasználták a szólás népszerűségét…

Azonos címmel futott 1990-ben Vitray Tamás tv-műsora, amelyben a főszerepet ismert hazai művészek gyermekei kapták. Van aki emlékszik még rá? Annak idején nagy siker volt!

Ha tudod mit jelent, használd ezt a szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a szólásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

Scroll to top