Ártatlan, mint a ma született bárány

Nézzük meg mit jelent ez a szólás: Ártatlan, mint a ma született bárány. Az biztos, hogy ez a bibliai eredetű szólás óriási igazságot tartalmaz. Mert mi vétke lehetne egy ma született báránynak?

Ártatlan, mint a ma született bárány jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Arra az emberre mondják, aki adott dologban vétlen, ártatlan, semmi köze hozzá. Általában valami rossz dologról, eseményről, cselekedetről van szó, amikor az ártatlanságot bizonygatni kell.

A Magyar katolikus lexikonból tudjuk, hogy a húsvéti bárány az Ószövetségben a zsidók húsvéti eledele volt. A báránynak hiba nélkülinek kellett lennie, vérével megkenték az ajtófélfát, hogy az egyiptomiak elsőszülöttjeire lesújtó Úr a zsidók házait megkímélje. (A linkre kattintva elolvashatod a szómagyarázatot!). Ha nem is volt aznap született, de fiatal báránynak kellett lennie.

Az ártatlanság jelképe jelen esetben az, hogy épp ma született a bárány.

 Ártatlan, mint a ma született bárány

Ugyan olyan ártatlan, mint Jézus az emberiség vétkeiben. A Bibliából tudjuk, Jézus Isten báránya. Áldozat, akit az emberiségért áldoztak fel. Ő az, aki elveszi a világ bűneit.

A szólás további előfordulásai

  • Ártatlan bárány. (Rövid változat)
  • Nem olyan ártatlan, mint a ma született bárány. (Tagadó változat)

Ha tudod mit jelent, használd ezt a szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

Scroll to top