Ha kidobják az ajtón, bemegy az ablakon

Ha kidobják az ajtón, bemegy az ablakon. Nézzük meg mit jelent ez a szólás! Ha egy szóval kellene jellemeznem az ilyen embert, akkor azt mondanám: levakarhatatlan. Mi a magyarázata ennek a szólásnak? Olvass tovább!

Ha kidobják az ajtón, bemegy az ablakon jelentése


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Arra az emberre mondják, aki minden megoldásra fogékony, hogy a célját elérje. Már-már tolakodó, sőt szemtelen.

Az előbb azt mondtam, hogy levakarhatatlan az ilyen ember, ami általában negatív jelző. Ennél a szólásnál azonban pozitív tulajdonság is lehet: kitartó, nem riad meg a nehézségektől, stb.

Joggal mondhatjuk, hogy ez a szólás sem hordoz semmilyen tanító tartalmat önmagában, egyszerűen valakiről állít valamit, de nem szó szerint megfogalmazva.

Ha kidobják az ajtón, bemegy az ablakon előfordulásai

  • Ha egyik ajtón kiverik, a másikon bemegy.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Ahhoz, hogy valakit kidobjanak az ajtón, előbb be kell azon az ajtón menni. De mi van akkor, ha valaki olyan kövér, hogy be sem fér az ajtón?

A kérdés természetesen költői, hiszen a szólásokról tudjuk: nem szó szerint kell értelmezni őket: a mögöttes tartalom a lényeg!

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a szólásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 4 =

Scroll to top