Holdfogytán született

Holdfogytán született. Nézzük meg mit jelent ez a magyar nyelvterület csak kis részén ismert szólás, találjuk meg rá a magyarázatot! Ezzel a mondás kicsit finomabban jellemezhetünk valakit, mint a következőkkel: tehetetlen, önállótlan, ügyefogyott, stb. Mi a magyarázata ennek a szólásnak? Olvass tovább!

Holdfogytán született jelentése

Holdfogytán született, kötélen hal meg.

Az olyan emberre használják ezt a mondást, aki teszetosza, gyámoltalan, élhetetlen. Azt is mondhatják rá, hogy nem erre a világra való ez a nyámnyila.

Régen nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy milyen Holdállásnál született meg egy gyermek. Egyebek mellett na gyermek jellemét, sorsát, életét is meghatározta, hogy éppen hogy állt a Hold.

Az volt a legjobb a gyerek szempontjából, ha Teliholdkor látta meg a napvilágot. Erre azt mondták, hogy életrevaló, ügyes, erős, derék ember lesz belőle.

Holdfogytán született előfordulásai

  • Holdfogytán született, kötélen hal meg.

Ha tudod mit jelent, használd ezt a szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a szólásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!


Ez tetszik, ezt megosztom:
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − négy =

Scroll to top