Karácsonykor kalács, húsvétkor ha lehet, pünkösdkor a kenyér is jólesik

Sikerlista, irodalmi könyvajánló

Karácsonykor kalács, húsvétkor ha lehet, pünkösdkor a kenyér is jólesik. Nézzük meg mit jelent ez a szólás! . Ez a szólás egy csúfolódásnak felel meg, de azért tartalmaz bölcsességet is.

Aki hamar feleszi (elhasználja) a tartalékait, annak később csak kenyér marad. Ez a tájjellegű szólás csak a magyar nyelvterület kis részén ismert. (Remélem ez most megváltozott!).

Mi a magyarázata ennek a szólásnak? Olvass tovább!

Karácsonykor kalács, húsvétkor ha lehet, pünkösdkor a kenyér is jólesik jelentése

A karácsonyi pazarlásnak húsvétkor, vagy legkésőbb pünkösdkor lesz meg a böjtje. Van aki még húsvétkor is pazarol, annak biztosan csak kenyere marad pünkösdre, kalácsa semmi esetre sem. Ismersz olyan családot, aki mihelyst pénzhez jut, azonnal elkölti? Nem törődik azzal, mit hoz a holnap?

Joggal mondhatjuk, hogy ez a szólás sem hordoz semmilyen tanító tartalmat önmagában, egyszerűen valakiről állít valamit, de nem szó szerint megfogalmazva.

Karácsonykor kalács, húsvétkor ha lehet, pünkösdkor a kenyér is jólesik előfordulásai

  • Karácsonykor kalácsot, húshagyó kedden fánkot, húsvétkor is, ha lehet – pünkösdkor bár kenyeret

Ha tudod mit jelent, használd ezt a szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Nem elég egyértelmű a magyarázat? Segíts nekem, írd meg kommentben, amit te gondolsz erről a szólásról! Ha tetszett amit olvastál, akkor mutasd meg másnak is: oszd meg, vagy küld el az ismerőseidnek a közösségi oldalakon!


Ez tetszik, ezt megosztom:
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 7 =

Scroll to top