Nem enged a negyvennyolcból

Nem enged a negyvennyolcból. Mit jelent ez a szólás? Biztosan elgondolkodtál már rajta, hogy mi a Nem enged a negyvennyolcból magyarázata.


Hölgyem! Maholnap itt a Ballagás. Választott már ajándékot a ballagónak?

Lássuk!

Nem enged a negyvennyolcból

Nem enged a 48-ból

Ha azt gondolod, hogy ennek a szólásnak bármi köze van a matematikához, akkor egy valamiben igazad van. Szerepel benne egy szám. De csak ennyi!

Szólásoknál megszokhattuk, hogy nem kell szó szerint venni őket. Tehát ez a szólás sokkal inkább a történelemhez, mint a matekhoz kapcsolódik.

Az 1867-es kiegyezés előtt néhány politikus ragaszkodott az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméihez, az ott elfogadott elvekhez.  Az Ausztria és Magyarország közti kapcsolatot ennek szellemében kívánták rendezni.

Azaz nem engedtek a 48-as eszmékből.

Mára a szólás politikai tartalma eltűnt. Sokkal inkább akkor használjuk, amikor valaki tűzzel-vassal ragaszkodik a saját igazához, nem tágít az elhatározásától. Nem képes elszakadni az eredeti elhatározásától, bármi történik.

Általában a határozott és következetes emberre mondják.

Erről egyébként az jutott eszembe, hogy okos enged, szamár szenved

Most már tudod mit jelent, használd ezt a történelmi eredetű szólást bátran a hétköznapokban! Lehet, hogy ezzel az egy mondattal jobban ki tudod magad fejezni, mint percekig tartó magyarázattal.

Joggal mondhatjuk, hogy ez a szólás sem hordoz semmilyen tanító tartalmat önmagában, egyszerűen valakiről állít valamit, de nem szó szerint megfogalmazva.

Ha tetszett a szólás magyarázata, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

Scroll to top